Wat is de SOR nu eigenlijk?
Het ministerie van BZK is in 2021 gestart met het project ‘Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties’ (DiS Geo) met als doel om meer samenhang te creëren in de geo-informatie structuur. Een onderdeel daarvan is de doorontwikkeling van enkele geo-basisregistraties (BGT-BAG-WOZ) tot een zogeheten ‘samenhangende objectenregistratie’ (SOR). De SOR is een landelijke registratie waarbij basisgegevens van fysieke objecten (dat zijn objecten die je kunt zien waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan gebouwen, straten, water, straatmeubilair, bomen etc.) op dezelfde wijze worden vastgelegd waardoor er meer samenhang wordt aangebracht tussen de verschillende objectentypen en de eigenschappen die over de fysieke objecten wordt vastgelegd.
Momenteel worden de kenmerken van fysieke objecten vastgelegd in verschillende basisregistraties. Zo heb je bijvoorbeeld de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) waarin o.a. kenmerken van gebouwen en straatnaamaanduidingen worden vastgelegd. In de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topgrafie) wordt de geometrie van fysieke objecten vastgelegd waardoor je dus grafische kaarten kunt maken met daarop alle fysieke objecten. Waarschijnlijk is de WOZ (Basisregistratie Waarde Onroerende Zaken) wel één van de meest bekende basisregistraties. Om een goede waarde van een WOZ-object te kunnen bepalen is het van groot belang dat er uitgegaan kan worden van betrouwbare objectkenmerken.
In beginsel is het jaar 2025 genoemd door het ministerie van BZK als startjaar; gezien de voorgang van het project is een later startjaar meer dan reëel.